Alt i etablering af kælder

 In Rådgivning

Står du og mangler plads derhjemme, men må ikke udvide huset med flere kvadratmeter, kan du søge om at få lov til at få bygget en kælder under huset. Så slipper du for at flytte fra dit elskede hjem på grund af pladsmangel. Hvorfor er det en god ide at bygge en kælder? Hvad koster det? Stiger ejendomsskatten? Alt det og meget mere vil jeg komme ind på i dette opslag.

ny-kælder

Kælderen kan bruges til mange ting f.eks badeværelse, bryggers, vaskerum, hobbyrum, værksted, vinkælder og opbevaring

Hvad koster det et bygge en kælder?

Prisen på udgravning af ny kælder kan ikke fastlægges, før man kender alle detaljerne på projektet. Der er mange der spiller ind, blandt andet dybden, jordbunden, geografi, størrelse osv. Hvis jordbunden ikke er normal eller grundvandet ligger for højt på grunden, vil det gøre udgravningen noget mere avanceret, og projekt kælder vil være væsentligt dyrere. Det vil typisk koste et sted mellem 9.000 – 13.000kr inkl moms, pr m2 at få lavet en kælder på 50m2. I den pris er det ikke inkluderet noget inventar, gulve, lofter, malerarbejde, vvs, el og lignende. Skal du have et ekstra badeværelse i kælderen kan du godt regne med at prisen går betydeligt i vejret, da badeværelset er det dyreste rum at få bygget. Hvis du selv har mulighed for at lave noget selv og undlader badeværelset kan du få kælderen i billigste version.

Kan det svare sig at få bygget en kælder?

En kælder må ikke bruges til soveværelse, børneværelse eller stue. Det gør også at de fleste foretrækker en tilbygning, eller en 1.sal fremfor en kælder til huset. Det kan være du allerede er bebygget op til den gældende bebyggelsesprocent, her er en kælder jo den sidste mulighed man har for at give boligen flere kvadratmeter. I de fleste tilfælde må man ikke have mere end 30% bygninger for almindelige enfamilienhuse. Hvis loftet i din kælder ligger mere end 1,25 meter over terræn, vil kælderen tælle med i bebyggelsesprocenten. De m2 du får bygget under jorden vil være billigere end over, men du bør overveje dine behov, da du ikke må bruge kælderen til alt. Fordelen ved at få udgravet en kælder, er at huset vil få flere kvadratmeter og ejendomsværdien vil stige.

Ejendomsskatten stiger

Når du får gravet ud og bygget en kælder under huset, vil din ejendomsskat stige, da du jo får flere kvadratmeter. For et fritliggende enfamiliehus i København vil kvadratmeterne i kælderen indgå i det samlede regnestykke med 30 procent i forhold til kvadratmeterne i stueetagen. Kælderen i et rækkehus vil tilsvarende indgå med 40 procent.

Byggetilladelse til kælder

Skal du have bygget i kælder er det en god ide at starte med at søge byggetilladelsen, for at være sikker på at du må bygge. Mange entreprenørfirmaer tilbyder hjælp med den slags i forbindelse med byggeriet. Det kræver derimod ikke byggetilladelse at udvide højden i kælderen, da man ikke øger husets areal. Det er en god ide at kontakte dit forsikringsselskab, samt rådføre dig med et professionelt byggefirma.

Recent Posts

Smid en kommentar

Tilstoppet-toiletindbrud-i-julen