Bliv klogere på vedligeholdelse af huset

 In Hus & Have

Vedligeholdelse af huset

Mange kan nok nikke ja til at der er nogle projekter i hjemmet man godt kunne tænke sig at føre ud i livet. Det kan enten være nyt gulv i stuen, stenbelægning i indkørslen eller måske noget helt tredje. Er der flere projekter du har lyst til at få lavet, er det en god ide at lave en plan over hvilke der er vigtigst i forhold til dit hus ve og vel.

hus

For et gøre det lettest for dig selv at holde boligen vedlige, anbefales det at du startet med de ting der er mest kritiske. Lad være med at få lavet et flot køkken, hvis der er hul i taget og det drypper ind. Det vil altid være første prioritet at sørge for at holde vand og fugt ude af hjemmet. Herunder er en oversigt over nogle af de mest almindelige ting, der skal have vedligeholdelse. Hvad skal man få lavet med det samme, og hvad kan vente?

Soklen på huset

Sokkelpuds er lavet i beton, og er med til at holde fugt og vand ude af husets sokkel. Hvis der kommer en revne eller pudsen falder af, skal dette laves inden der kommer fugtskader inde i huset. Du kan banke på pudsen, for at høre om der er hult inde bagved. Lyder det hult, betyder det et pudsen har sluppet soklen, og så kan der samles fugt inde bagved, som kan trænge op i huset. I værste tilfælde kan du ende med at få skimmelsvamp. I gamle huse er der ikke fugtspærre og så vil huset altså være ekstra sårbart.

Trævinduer

Vinduer i træ i meget udsatte på huset. De er konstant udsat for enten kulde, sol, sne, regn, fugt osv. Det taget hårdt på træværket, og derfor at det meget vigtigt at sørge for at vedligeholde dem med en gang olie eller maling. Hvis trævinduerne ikke bliver vedligeholdt, går listerne i stykker. De simpelt rådner op stille og roligt. Det er noget rigtig møg. Ikke kun fordi det nemt kunne være undgået, men også fordi det koster en del at skulle udskifte vinduerne.

Gamle ledninger

Hvis du bor i et ældre hus er det en god ide at få lavet en eltjek af en elektriker for at sikre sig at alle elinstallationer er som de skal være. Særligt i stofledninger kan der gå overgang i tingene, og så er det vigtigt at du reagerer med det samme.

Utætte gummifuger

En løs gummifuge ved køkkenbordet, håndvasker eller badeværelset, er nødvendigt at få lavet inden der begynder at trænge vand ned. Krads eller skær hele fugen ud og lav en ny. Forsøg aldrig at lave lappeløsninger. Det er meget normalt at fugerne skal skiftes ind i mellem. Ca hvert 5 år.

Pudset facade

Bor du i et pudset hus kan det ikke undgår at der med tiden vil komme sætningsrevner. Det er ikke noget du behøver at få lavet sådan lige med det samme. Dog skal du være opmærksom på at revnerne hurtigt bliver værre hvis man bare lader stå til. I revnerne kan der komme vand ind, og det vil så give frostspringninger til vinter.

Tagrender

Tagrenderne bliver med tiden fyldt man alt muligt skidt og møg fra træer som blæsten tager med. Husk at holde dine tagrender så rene så muligt. Du skal være sikker på at vandet kan rende igennem tagrenderne og ikke ender med at dryppe alle mulige steder, f.eks på facaden. Møg fra tagrenden kan nemt ende i brønden, derfor skal du også tjekke at brønden ikke er stoppet.

Taget på huset

Taget er den del af huset der passer på hele konstruktionen. Derfor at det UTROLIG vigtigt at taget er tæt alle steder. Hvis der er utætheder anbefales der på det kraftigste at du tage det seriøst og taget kontakt til en fagmand med det samme. Der kan ende meget galt hvis du trækker det. Fugtskader, vandskader og skimmelsvamp er det sidste du ønsker i huset.

Recent Posts

Smid en kommentar

Køkken